Albumit auki – vanhat valokuvat verkkoon

Albumit auki –hanke laajeni Lahteen

Albumit auki on projekti, jossa kerätään yksityishenkilöiden albumeista löytyviä valokuvia digitoitaviksi ja verkkotietokantaan vietäviksi. Lasipalatsin mediakeskuksen projekti sai alkunsa jo vuonna 2002.  Vuosina 2003 – 2006 kerättiin Helsingistä Kontulan alueen asukkailta 20 000 valokuvaa tavallisten ihmisten kotialbumeista ja kenkälaatikoista. Sivuston helpoilla hakutoiminnoilla löytyy jo kaksikymmentä tuhatta digitoitua valokuvaa.
Vuoden 2014 ajan Lasipalatsin Mediakeskus Oy keräsi kuvia Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Syksyllä 2014 avautui uusittu nettikokoelma, joka sisältää sekä vanhat että uudet kuvat. Lisäksi kokoelman haku avautuu kansalliskirjaston finna.fi -portaaliin.

Vuonna 2014 hanke laajentui muihin kaupunkeihin ja vuoden 2015 alussa myös Lahteen. Kaupunkien kotialbumikuvat täydentävät Albumit auki –sivustoa omina kokonaisuuksina ja Lahdelle on avattu oma sivu osoitteessa albumitauki.fi.
Albumit auki keskittyy valokuviin, Lahdessa aiemmin käynnistynyt Kotiseutufilmit – päijäthämäläinen perinneprojekti -hanke keskittyy filmi- ja videomateriaalin keräämiseen. Kotiseutufilmin hankevastaavat toimivat Albumit auki -hankkeen yhteystahona Lahdessa.
Aineiston digitoimiselle on omat asianmukaiset tilat Kansantalon Tammisalissa. Tilat sijaitsevat Lahden keskustassa elokuvateatteri Kino Iiriksen yhteydessä.

Näyttelyistä ja valokuviin liittyvistä muista tapahtumista lisätietoja täällä.

Kotien aarteet talteen

Yksityiskodeista löytyvät valokuvat ovat kulttuurihistoriallinen aarreaitta, mutta ovat vaarassa kadota – kuvakansiot päätyvät usein ennemmin tai myöhemmin roskiin tai kuviin liittyvät tarinat unohtuvat. Ainoa tapa pelastaa kuvat ja tarinat jälkipolville on koota ne yhteen paikkaan ja jakaa ne muiden kanssa. Julkaiseminen takaa valokuvien säilymisen tuleville sukupolville ajan hampaan ja unohduksen nakertaessa alkuperäisiä kuvia ja muistoja.

Projektin tarkoituksena on kerätä mahdollisimman laaja kuvatietokanta Lahdesta ja lahtelaisista. Albumit auki -kokoelmaan halutaan kuvia eri vuosikymmeniltä, ne voivat olla 1800-luvun lopulta tai tältä vuodelta, kunhan ne ovat paperisessa muodossa ja liittyvät jotenkin Lahteen. Kaupunkinäkymien ja maisemien lisäksi esim. kotiin, työhön ja vapaa-ajan viettoon liittyvät kuvat sopivat mainiosti projektin sivuille.

Käsittelemme kaikkia kuvia huolellisesti ja niitä kunnioittaen. Kuvien käytöstä laaditaan sopimus.
Kuvat digitoidaan samalla, kun kuviin liittyvät tarinat kerätään talteen. Digitointi takaa valokuvien säilymisen tuleville sukupolville ajan hampaan nakertaessa paperisia originaaleja. Kerätyt kuvat julkaistaan Creative Commons -lisenssillä, joka estää kuvien kaupallisen käytön ja muokkaamisen. Tallennus tehdään reproamalla tai skannaamalla eikä prosessi vahingoita valokuvia millään tavalla. Digitoinnin jälkeen valokuvat palautetaan omistajalleen, ja valokuvien tuojan on myös mahdollista saada itselleen ilmaiseksi digitaalinen versio kuvistaan. Kaikki kaupunkilaiset kutsutaan mukaan kartuttamaan Albumit auki -kuvakokoelmaa. Yhdessä voimme pelastaa ns. paperikuvia katoamasta ja tallettaa arvokasta kaupunki- ja kotiseutuhistoriaa yhteiseksi iloksi ja hyödyksi!

Albumit auki

Lisätietoja, Lahti:

Materiaalin toimitusosoite, sopimuksen mukaan:
Albumit auki
Saimaankatu 12 (Tammisali)
15140 Lahti

Keijo Skippari
keijo.skippari@dnainternet.net
Lahden Videokuvaajat ry

Sauli Hirvonen
sauli.hirvonen@gmail.com
Lahti-Seura ry

www.albumitauki.fi/lahti

tai

Lasipalatsin Mediakeskus Oy jani.suonpera@lasipalatsi.fi, puh. 044 557 7484
Albumit auki -työryhmä   kimmo.lehtonen@lasipalatsi.fi, puh. 050 560 2570

www.albumitauki.fi