Oma leffateatteri – sisustussuunnittelu avuksi

Monella miehellä ja osalla naisistakin on haaveena oman elokuvateatterin rakentaminen omaan kotiin, esimerkiksi mancaven yhteyteen, kellariin, varastotilaan tai minne tahansa, missä on tilaa. Omakotitalon omistajilla on parhaimmat edellytykset tällaiseen, sillä usein talossa voi olla “ylimääräisiäkin” huoneita. Jos haluaa, ettei näistä tiloista synny varastotilaa tai jemmatilaa (johon tungetaan kaikki mahdollinen, mistä ei ole vielä päästy eroon), kannattaa miettiä voisiko se olla paikkana leffateatterille.

Monissa talouksissa on tuttua lasten kasvaessa ja kotoa pois muuttaessa se, että huoneita jää tyhjilleen. Jokin niistä kannattaa tehdä vierashuoneeksi, jokin taas harrastetilaksi, johon mahtuu vaikkapa kuntosali, käsityönurkkaus tai musiikkihuone. Tai jos on elokuvan ystävä kuten me, voisi tyhjän tilan suunnitella leffateatteriksi. Järkevä sisustussuunnittelu tulee tässäkin apuun.  

Leffateatterin kustannukset eivät nykyaikana ole aivan mahdottomia. Joskus niiden tekemiseen kului hulppeita summia, varsinkin videotykkien kalleuden ja huoltamisen vuoksi. Tuolloin videotykit olivat suurikokoisia järkäleitä, joissa lamput kuluivat ja maksoivat ikävän paljon. Siksi ne eivät olleetkaan ns. koko kansan saatavilla, toisin kuin nykyään sillä niiden hinnat ja koot ovat alentuneet inhimilliselle tasolle. Uudet tekniikat ovat tehneet niistä myös tarkempia ja kestävämpiä sekä ekologisempia.

Videotykki ja äänentoisto ei kuitenkaan itsestään tee leffateatteria, sillä hyvä sisustussuunnittelu voi saada teatteritilasta viihtyisän muutenkin. Kolkko tila hyvällä tekniikalla ei ole pidmmän päälle mukava katsoa elokuvia, sillä viihtyisyyteen tarvitaan myös sisustusta ja valaistusta. Sisustuksen ja valaistuksen voi saada kuitenkin kohtuullisella hinnalla hoidettua, koska kierrätyksen kautta on mahdollista hoitaa tyylikkäät istuimet ja tunnelmallisen valaistuksen, joka on lisäksi vielä ekologisesti järkevää.

Sisustusta ja valaistusta voi etsiä vaikkapa kirppareilta, kierrätyskeskuksista, realisointipisteistä, huutokaupoista tai sitten vaikkapa sosiaalisesta mediasta ja internetistä. Facebookin kirppariryhmät ovat usein aarreaittoja tällaiseen. Niistä voi ostaa tai jopa saada ilmaiseksi hyväkuntoisia sohvia sekä nojatuoleja, jotka soivat erinomaisesti kodin leffateatterikäyttöön. Vanhojen sohvien päälle voi myös tilata esimerkiksi kiinalaisesta verkkokaupasta kankaisia suojia, jotka voi venyttää sohvien päälle. Niillä saa myös aivan uuden ilmeen sohville ja nojatuoleille pilkkahintaan. Ekologisimmat sisustajat voivat käyttää myös vanhoja vilttejä sohvien päällä, rennosti aseteltuna. Niihin voi kääriytyä myös kylmimmillä talvi-illoilla.

Roskalava-ryhmät tai Annetaan-ryhmät voivat olla joskus oivia paikkoja, sillä niissä annetaan ilmaiseksi hakua vastaan kalusteita. Tilan sisustustakin kannattaa pohtia, voiko sen hoitaa kierrätystavaralla. Jos ei, niin silloin kannattaa hankkia järkevä ledivalaistus. Esimerkiksi ledinauhoilla saa hyvän tunnelman ja niitä voi sijoittaa leffateatterin kankaan / ruudun taakse. Taustavalo tuo miellyttävän näkymän ja se on myös hyväksi silmille, koska teatterin ei tarvitse olla aivan täysin pimeä.

Leffateatterin tai leffahuoneen sisustuksessa ja suunnittelussa tulee ottaa myös huomioon akustiikka. Hyvällä äänentoistolla saa jo paljon aikaan, mutta sisustajan tulee miettiä myös äänen heijastukset, jotka johtuvat kovista pinnoista ja kaiuttimien sijainnista. Pehmeyttä saa aikaan huoneeseen juurikin sohvilla ja nojatuoleilla, hyvillä pimennysverhoilla sekä esimerkiksi akustointilevyillä, joita voi sijoitella seinille taulumaisesti. Kattoihin on saatavilla akustiikkapintaa, joka estää niin ikään pahimpia heijastuksia ja kaikuja äänistä. 

Tämä artikkeli antaa alkuvinkit leffateatterin sisustuksen huomioon ottamiseen, mutta jätämme tarkoituksella lukijan itse päätettäväksi, minkä tyylistä sisustusta hän huoneeseensa haluaa. Näillä vinkeillä pääset kuitenkin hyvin alkuun suunnittelussa ja pystyt ottamaan samalla huomioon muutamia asioita, joiden avulla pystyt säästämään kustannuksissa. Leffateatterin tekniikassa ei välttämättä kuitenkaan kannata mennä sieltä mistä halvimmalla pääsee, mutta käytetyt laitteet voivat niissäkin olla oivia vaihtoehtoja.

Mitä mieltä sinä olet antamistamme vinkeistä? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *