led nauha kaukosäätimellä

LED-nauhat kaukosäätimillä säästävät liikkumista 

LED-valonauhat ovat yllättävänkin joustavia valonlähteitä, joita voidaan käyttää erilaisiin sovelluksiin. Ne ovat helppo asentaa ja ohjata, mutta niillä on myös monia muita hienoja puolia. LED-valojen yksi hienoista puolista on se, että monia niistä voi käyttää kaukosäätimellä vallan helposti. Ikääntyneitä ihmisiä saattaa kuitenkin ihmetyttää kaukosäätimien useat nappulat ja se voi heistä vaikuttaa monimutkaiselta, LED-valonauhan kaukosäätö on kuitenkin helpompaa kuin moni uskoo. On toki totta, että kaukosäätimiä on monia malleja markkinoilla, mutta siitä huolimatta niiden perusperiaatteet pysyvät samoina. Lue lisää tästä artikkelista LED-valojen kauko-ohjauksesta.

Kuinka LED-nauhojen kaukosäätimiä käytetään

LED-nauhojen kaukosäätimissä on useimmiten mukana pieni muoviliuska, joka tulee ottaa pois ennen kuin aloittaa käyttämään. Jos sitä ei irrota, ei kaukosäädin saa kosketusta paristoihin eikä LED nauha kaukosäätimellä toimi. Poista se siis ensimmäisenä ennen kuin yrität kytkeä ja käyttää kaukosäädintä ja valoja.

Kaukosäätimien käyttöperiaatteet ovat jotakuinkin samat niissä kaikissa – kullekin  toiminnolle on omat painikkeensa. Kuten kaikissa kaukosäätimissä, tulee käyttäjän siis vain painaa oikeaa painiketta saadaksesi aikaan halutun tuetun toiminnon. 

Yleisimmät toiminnot LED-nauhojen kaukosäätimissä ovat seuraavat:

  • Päälle ja pois  – tämä on usein oikeassa yläkulmassa
  • Play/Pause – keskeyttää ja jatkaa toimintoa halutussa tilassa
  • Kirkkaus ylös/alas – aurinkosymbolit, joissa on ylös/alas-nuolet vaikuttavat valon kirkkauteen
  • Värilliset painikkeet –  Näillä vaihdetaan LED-nauhojen valojen värejä.   
  • Auto – automaattinen tilojen vaihtaminen
  • Nopea/hidas – värit vaihtuvat nopeampaa tai hitaampaa, Joskus +/- -painikkeilla korvattu.
  • Flash – valkoinen strobovalotoiminto
  • Fade (Häivytys) – värit vaihtuvat “häivyttäen”

Jotkin kaukosäätimet sisältävät ns. DIY-painikkeita, joiden avulla on mahdollista tehdä omia väri- ja valotiloja.  

Jos LED-nauhoissa ei ole valmiina kauko-ohjaustoimintoa, tulee sinun hankkia niihin oikeanlainen vastaanotin. Se taas kytketään virtalähteen ja LEDvalonauhan väliin. On myös mahdollista ostaa ns. jakaja, jos on tarpeen kytkeä useita LED -nauhoja yhteen virtalähteeseen. Tällöin tulee myös tarkistaa virtalähteen tai muuntajan jännite – sen tulee ollas sama kuin LED -valonauhassa. 12 tai 24 V ovat useimmiten jännitteiden arvot.

Kun tämä asia on hoidossa, on aika yhdistää vastaanotin ja kaukosäädin. Useimmiten niiden yhteenkytkentä tapahtuu varsin simppelisti – painamalla pitkään vastaanottimen pinnalla olevaa painiketta, kunnes sen päällä oleva diodi syttyy. Kun tämän jälkeen vie kaukosäätimen lähelle vastaanottimen painiketta, voidaan sitten painaa pitkään  on/off-painiketta. Sitten kun vastaanottimen valo vilkkuu, on homma valmista. Yksi kaukosäädin voidaan muuten yhdistää usean vastaanottimen kanssa yhtä aikaa.  

Aina kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Ei kuitenkaan hätää. Kokeile kaukosäätimen toimimattomuusongelman tultua ilmi kytkeä se päälle ja sitten pois päältä. Jos tämä ei auta, vo olla hyvä kytkeä valot päälle, sitten pois päältä ja tarkistaa kaikki vaiheet ja kytkennät uudestaan. Tämän pitäisi useimmiten auttaa. On myös mahdollista, että kaukosäätimen paristot ovat lopussa. Jos mikään ei auta, tarkista kaukosäätimen palautus- ja korvausehdot. 

LED-kaukosäädin sovelluksena

Joskus käy niin että pienikokoinen kaukosäädin katoaa tai menee rikki, mutta hätä ei ole tämän näköinen. Voit ladata puhelimellesi sovelluksen, joka toimii LED-valojen kaukosäätimenä. Saatavilla on maksuttomana ja maksutta monia tehokkaita ja helppokäyttöisiä sovelluksia IR-valaistuslaitteiden, kuten LED-nauhojen ja muiden LED-valojen ohjaamiseen. Parhaimmissa niissä on myös intuitiivinen käyttöliittymä. Useimmiten sovellukset vaativat toimiakseen älypuhelimen, jossa on IR-lähetin.  

Tekniikka kun kehittyy ja kehittyy, on kaukosäätimien ohelle tullut myös ääniohjaus, joka on tarkoitettu ennen kaikkea ns. älyvaloihin. Google Home, Applen Siri ja Amazonin Alexa ovat tällaisia sovelluksia, jotka tulkitsevat ääniohjausta LED-valoilla varustetuille älyvalaistusjärjestelmille. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *