valaisimet

Riippuvalaisimien parhaat vinkit

Riippuvalaisimien käytössä sisustuksessa tulee muistaa se, että ne kannattaa ripustaa olohuoneen sellaisen alueen yläpuolelle, jossa todennäköisesti kukaan ei tule seisomaan. Tällaisia alueita ovat sohvien, tuolien, pöytien ja muiden huonekalujen kohdat.  

Riippuvalaisinta ostaessasi joko paikkakuntasi valaisinliikkeistä tai nettilamppu -verkkokaupan kaltaisista onlinekaupoista, kannattaa ottaa huomioon muutakin kuin ulkonäköä. Riippuvalaisimilla on sisustuksessa useita käyttötarkoituksia, jotka menevät pelkkää valaistusta pidemmälle. Esimerkiksi ne voivat osoittaa sopivasti tilaan, kuten vaikkapa ruokailualueen. Riippuvalaisimissa tulee myös muistaa, kuka on asunnossa liikkuvista pisin henkilö.  

Riippuvalaisimet voivat olla kannattavia investointeja, joten sinun kannattaa ehdottomasti etsiä laadukasta valmistusta ja erottuvaa muotoilua. On sanottu että laadukas valmistus ja aikakautensa ajan hengen vangitsevat valaisinmallit säilyttävät aina arvonsa. Jos haluat välttää ylävalaistukselle tyypillistä latteaa vaikutusta, käytä valaistuksessa matalia tehoja ja voimakkuuksia. Pehmeän valon yhdistäminen muihin eri tasoilla oleviin valaisimiin saa mukavaa hehkua aikaa. 

Riippuvalaisimet eivät toki kaikkeen kykene

Riippuvalaisimet eivät usein toimi työvalaisimina, mutta jos tarpeeksi tehoja löytyy ja valaisimen saa tarpeeksi alas, niin ne saattavat toimia sellaisenakin. Kannattaa tosin varoa, ettei lamppu ole työnteon tiellä eikä pää kopsahda kupuun tai lamppuun turhan monta kertaa.  

Joskus on hyvä täydentää alaspäin tulevaa valoa lattiavalaisimilla, jotka voidaan laittaa nurkkiin. Lattiavalaisimissa teho kun on useimmiten suurempi kuin pöytälampuissa, joten ne voivat lisätä koko huoneen valoa. Niin sanotussa soihtuvalaisimessa se suunnataan ylös. Tällöin valo heijastuu katon kautta, jolloin se voi täydentää riippuvalaisimia siinä, paljonko ne antavat yleistä valaistustasoa.    

Riippuvalaisin ei suinkaan sulje pois sitä, etteikö niitä voisi joskus sammuttaa. Lattiavalaisimella ja pöytävalaisimella saa mukavan rauhallisen tunnelman aikaan pimeämpinä iltoina.  

Varsinkin vuokra-asunnoissa voi käydä niin, ettei valaisimia voi itse asentaa niihin. Tällöin kannattaa hankkia kannettavia lamppuja tai sitten pistorasiaan kytkettäviä valaisimia. Joissakin tällaisissa on niinkin pitkä johto, jonka voi viedä seinää pitkin pistorasiaan mahdollisimman huomaamattomasti. Etuna näille on se, ettei niitä tarvitse asentaa ja ne voi kytkeä itse. Kaiken muun hyvän ohella sen voi laittaa toiseen huoneeseen tarvittaessa ja lähtee mukaan helposti muuttaessa. 

Riippuvalaisimien ohella kannattaa siis käyttää myös lattiavalaisimia. NIitä voi suunnata kattoon, sivusuunnassa tai melkein minne vain, jos vain niiden varjostin antaa siihen mahdollisuuden. Lattiavalaisimet kannattaa sijoittaa vaikkapa sohvan viereen. Niiden lamput ovat korkeammalla kuin silmien korkeuden yläpuolella, ja jos lattiavalaisimet sijoittaa sohvan taakse, niiden avulla voidaan saada sopivasti valoa vaikkapa lukemiseen.  

On selvää etteivät riippuvalaisimet ja lattiavalaisimet riitä aina kaikkeen. Tällöin kannattaa hankkia säädettävä säädettävä työpöytävalaisin, jolla voit tarkentaa valoa niitä tilanteita varten, joissa sinun on todella nähtävä yksityiskohtia – kuten opiskelussa ja työnteossa, tai vaikkapa piirtämisessä.

Työpöytävalaisin voi sijaita esimerkiksi sivupöydällä tai työpöydällä sellaisessa paikassa, jossa vietät eniten aikaa. Säädettävän varren avulla voit siirtää sitä nopeasti niin, että voit tarkentaa valoa sinne, missä sitä tarvitset kullakin hetkellä.

Jotkin säännöt ovat aina parempia kuin toiset

Mutta jotta totuus ei unohdu, on eräitä sääntöjä joita kannattaa aina noudattaa, huolimatta aiemmista vinkeistä. 

Valaisin tulee valita sen mukaan, mihin tarkoitukseen valoa oikeasti tarvitaan. Kohdevalot sopivat tarkkuutta vaativiin tehtäviin ja puuhiin, siivoamiseen riittää yleisvalo ja oleiluun on hyvä olla himmentimellä varustettua tunnelmavaloa. 

Muista myös kerroksellisuus, jolla saat huoneeseen syvyyttä. Ei ole järkevää olla vain yksi valopiste, joka valaisee koko huoneen. Ei se pysty siihen! Hanki monta erilaista valopistettä, joka tarkoittaa käytännössä sitä että sinun kannattaa yhdistellä katto-, seinä-, lattia- ja pöytävalaisimia.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.