Transformersit olivat aikoinaan leluja lapsille

Nykyaikana Transformers on elokuvasarja, joka on monen ikäiselle tuttu vauhdikas elokuvien sarja täynnä uskomattomia toimintakohtauksia. Vaikka ne vetoavat lapsiin, ovat nämä elokuvat kuitenkin suunnattuja hieman vanhemmille nuorille ja nuorille aikuisille. Kerromme nyt hieman taustaa, mistä Transformers lähti liikkeelle ja mitä se on nyt.

Ensiksi Transformers oli kuitenkin Hasbron tekemiä leluja lapsille, jotka muuntuivat tarpeen mukaan esimerkiksi autoiksi ja lentokoneiksi. Lelusarjan aloittivat Hasbron lisäksi Takara tomy vuonna 1984. Suomessa ensimmäisen kerran Transformers nähtiin sarjakuvalehtenä vuonna 1987.  Alunperinkin Transformersit olivat yhdistelmä kahdesta lelusarjoista ja niinpä ne edelleenkin muuttuvat nykyisessä elokuvasarjassa esikuvalelujen tapaan.

Vanhat lelut ovat hyvissä hinnoissa ja esimerkiksi Kiinassa on maksettu Fortress Maximus -lelusta noin 1500 euron hinta, kun sen  muuttaa Kiinan juanista. Nykyään keräilijät ovat aikuisia tai keski-ikäisiä, jotka ovat olleet alkuperäisen animaatiosarjan kohderyhmää 80-luvulla.

Myös muut merkit ja brändit kovissa hinnoissa 

Transformers ei ole ainoa merkki mikä on noussut arvoon arvaamattomaan. 80-luvun Masters of the Universe -sarjassa nähtyä Eternia-linnoitusta on myyty verkossa 13 000 eurolla sekä vuoden 1988 He-man -aheista figuuria myyntiin yli 3000 eurolla.

Teenage Mutant Ninja Turtles eli Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat, Barbiet ja My Little Ponyt ovat kovassa huudossa myös ja niistä tehdyt lelut sekä figuurit voivat maksaa satoja euroja. 

Jos kaapista löytyy leluja lapsille, kannattaa ensiksi tarkistaa missä kunnossa ne ovat. Jos kotona on avaamattomia pakettaja, voivat lelut olla paikoin käsittämättömänkin arvokkaita, jos ne ovat 80-luvulta ja tiettyjen brändien tuotteita. Avaamattomien pakettien harvinaisuus johtuu siitä, että useimmitenhan esimerkiksi joululahjat revitään heti auki ja alkuperäiset paketit lähtevät roskiin tai pahvin kierrätykseen.

Suomessa lelujen myynti ei ole niin suosiossa eikä täällä saa välttämättä kovin suuria hintoja. Siksi kannattaakin kääntää katse verkkokauppoihin ulkomaille. Aasia ja Yhdysvallat ovat oivia kohteita. Verkossa parhaiten voi saada rahaa myymällä eBayssa, jossa onnistuvat huutokaupatkin. Netin huutokaupoissa voi tulla ankaraakin kilpailua leluista, sillä keräilijät haluavat lelut joka tapauksessa itselleen ja ovat valmiita tuhlaamaan vähän enemmänkin.

Caters News Agency kertoi taannoin saudiarabialaisesta Haitham Shukrista, 36-vuotiaasta miehestä, joka on käytännössä koko elämänsä ajan on kerännyt figuureja. Rahaa Shukrilla on kulunut harrastukseen 65 000 euroa. Harrastus on alkanut lapsena, mutta luonnollisesti aikuisiässä hän on saanut kokoelmaansa todellisia harvinaisuuksia, koska rahaa on voinut käyttää enemmän. Kaikki eivät ole kuitenkaan harvinaisuuksia, sillä kovana elokuva-fanina mies on keräillyt hahmoja Ghostbusters, Terminator ja Lord of the Rings -elokuvista tai elokuvasarjoista.

Kaillein keräilyn kohde pääsi miehen kokoelmaan seitsemän vuotta sen jälkeen kun hän oli aloittanut etsinnän. Boris Karloffin esittämää muumiota kuvaava patsas  on sen verran harvinainen, että sitä on maailmassa enää 50 kappaletta jäljellä.

Onko sinulla kotonasi leluja lapsille, jotka ovat säilyneet hyvässä kunnossa ja mahdollisesti avaamattomana? Kehotamme ehdottomasti suuntaamaan nyt sivustoille kuten eBay, Amazon tai kotimaisista vaikkapaa Tori.net tai Huuto.net – laita hakusanaksi lelusi ja katso tuleeko vastaan samankaltaista ja millä hinnalla. Kannattaa kuitenkin huomata, että monet eivät tiedä lelun todellista arvoa, vaan voivat heittää hatusta aivan liian suuren pyynnön. Sen sijaan, jos lelu on lähdössä kummallisen halvalla, kannattaa olla varovainen sillä netissä myös huijarit ovat aktiivisia halutessaan höynäyttää liian hyväuskoisia ostajia.

Toivottavasti artikkelimme auttoi ajattelemaan asiaa ja tarkistamaan, mitä kaikkea vaatekaapit ja varastot ovat syöneetkään. Onnea lelujen etsintään!

Leave a Reply

Your email address will not be published.